Ана Фенингер спечели гигантския слалом в шведския зимен център Оре и излезе начело в генералното класиране за Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Австрийката събра 1341 точки след петата си победа за сезона и поведе с 45 точки пред досегашната водачка Тина Мазе, която остана едва 20-а в днешното състезание.

25-годишната Фенингер, която се намира в изключителна форма след Нова година, записа 13-а победа за Световната купа в кариерата си и се качи на подиума за 41-и път.

С днешния успех миналогодишната носителка на големия кристален глобус се доближи максимално и до малката световна купа в гигантския слалом. Световната шампионка в дисциплината събра 442 точки и има аванс от 86 пред сънародничката си Ева-Мария Брем.

Фенингер се нуждае от класиране сред първите 18 в последния гигантски слалом - в Мерибел на 22 март, за да спечели отличието за втора поредна година.

Австрийката не остави големи шансове на своите съпернички и в днешната надпревара. Тя беше най-бърза в първия манш, а във втория се спусна по-предпазливо - с 14-о време, което й беше достатъчно да изпревари Надя Фанкини от Италия с 0.71 сек.

Нито една от останалите 26 състезателки, които завършиха, не успя да се доближи на по-малко от секунда от Фенингер. Брем допълни подиума с 1.07 сек. изоставане от победителката. Тя изпревари само с две стотни Микаела Шифрин от САЩ и с четири стотни Федерика Бриньоне от Италия.

Дневник