Международният колоездачен съюз UCI определи като неуважителни към спорта плановете изтърпяващият доживотно наказание заради употреба на допинг Ланс Армстронг да кара в благотворително събитие като част от програмата на "Тур дьо Франс".

Президентът на главния ръководен орган в колоезденето Брайън Куксън предупреди, че подобна проява ще има негативен ефект върху спорта.

Преборилият се с рак на тестисите Армстронг е бил поканен от бившия английски футболист Джеф Томас, който успява да се излекува от левкемия през 2004 г. Оттогава той набира средства в борбата с болестта с различни колоездачни събития с благотворителна цел.

Първото е през 2005 г., когато за 21 дни изминава целия маршрут на "Тур дьо Франс" преди същинската част на най-престижната колоездачна надпревара. Той събира 150 000 паунда за британската организация "Проучвания за левкемия и лимфома".

През тази година Томас цели да събере 1 милион паунда от "Турът - един ден по-рано".  Бившият английски национал се е срещнал с Армстронг в дома му в Остин и бившият колоездач е дал съгласието си да участва в събитието. Това потвърди и говорителят на американеца Марк Хигинс.

В UCI обаче не са очаровани от подобни планове. "Това е един доста неразумен и зле обмислен план. Това би било неуважение към сегашните колоездачи в пелотона и неуважение към "Тур дьо Франс", заяви Куксън.

"Самият факт, че той ще е там - било то за малко или за целия тур - омаловажава и отвлича вниманието от сегашните състезатели и от тура като цяло, както и от настоящите усилия да се преодолеят проблемите, които Ланс и колегите му причиниха на спорта в онази епоха", каза още президентът на UCI, цитиран от Associated press.

"Има и други начини, по които Ланс би могъл да набере средства за благотворителни организации, борещи се с раковите заболявания. Това е нещо, което е много близо до сърцето му. Но да го направи в толкова тясна връзка с "Тур дьо Франс", не е добра идея. Моля го да не го прави", завърши той.

dnevnik.bg