Главният акционер в ЦСКА Александър Томов обяви, че се "завръща" като главно действащо лице на "Българска армия", защото вижда в последните събития опит за "загробването" на клуба.

Томов си постави три задачи - да спаси лиценза за европейските клубни турнири, да палти заплатите на играчи утре и да предотврати попадането на контролния пакет акции в ръцете на Юлиян Инджов и семейство Манджукови. За да се случи последното, до 31 март трябва да бъдат върнати кредити, дадени от въпросните бизнесмени. Те бяха сочени като сигурните нови мажоритарни собственици на футболния клуб, но вчера се отказаха окончателно от придобиването му. Очакваше се и те да платят необходимата сума за получване на лиценз, крайният срок за плащането на която също е 31 март.

"Точно преди мача с "Лудогорец" получава не удар в гърба, а нож в гърба", заяви Томов на днешната си пресконференция. Той хвърли по-голямата вина за случилото се върху Петър Манджуков, като според него всичко това е дирижирано от друг, без да уточнява име, но намеквайки за връзка с "Лудогорец". "Кой зад кого стои няма да коментирам, няма да изпадам в конспирации."

"Бях убеден, че споразумението е нещо истинско, реално и че всичко това е следствие на тяхна инициатива. Аз не бях инициаторът на тази пресконференция, а те. Идеята да станат мажоритарни беше подкрепена от мен и главната причина беше, че аз исках да имам партньор, тъй като сумите, инвестирани през 2014 г., бяха значителни. Защото ръководството не можеше да рискува и защото повярвахем на тези хора, че сделката е сериозна, съзнателна и мотивирана", заяви Томов

"Юристите на г-н Инджов ни дадоха два договора по време на мача с "Берое", които ние разписахме. Не е имало никакви претенции за един, два, пет или десет милиона. Без нито една стотинка се съгласих да ги прехвърля срещу 3 милиона, което беше достатъчно за лиценза и за всички останали разходи до края на сезона", допълни той.

Toмов обясни, че не е имал друг избор, освен да заложи акции срещу кредит от Инджов и Манджукови, тъй като е имало две спешни плащания преди Коледа. Едното е било по делото на Александър Пакурар, където е трябвало да бъдат платени 265 000 евро, защото в противен случай на отбора са щели да бъдат отнети шест точки. Второто е било за заплатите на футболистите и служителите - по думите му около четвърт милиона лева.

"Те ме принудиха да заложа акции, които в действителност са доста по-скъпи. Сега се вижда, че датата за падежда на заема - 31 март - не е случайна", каза още Томов.

Той изтъкна, че всичко за акционерното преструктуриране е било договорено. Включително и това, че "вземанията на "Лира Инвестмънтс" три години няма да бъдат търсени", за да се даде време на новите собственици. По-късно обаче сам опроверга думите си, като заяви, че всъщност инвестицията на "Лира Инвестмънтс" е безвъзмездна.

dnevnik.bg