Френският автомобилен производител "Рено", който в момента доставя двигателите на "Ред бул" и "Торо росо", сериозно обмисля да напусне Формула 1 заради зачестилите критиките след трудния старт на новия сезон.

В Гран при на Австралия само един от четиримата пилоти в "Ред Бул" и "Торо росо" успя да стигне до финала. Това породи сериозни критики от "Ред бул" към "Рено", които според французите са нанесли щети по репутацията им.

Въпреки признаците на подобрение в днешните две свободни тренировки преди Гран при на Малайзия, директорът на Renault Sport F1 Сирил Абитебул намекна за напускане.

"Мога да потвърдя, че в момента обмисляме доста опции и една от тях е напускане на Формула 1. Ние мислим, че сме надежден играч в този спорт, но, честно, (може да стигнем дотам) ако Формула 1 влияе толкова зле на репутацията на "Рено" и ако продължаваме да страдаме в сегашната формула", заяви той на пресконференция днес.

"Към момента обаче сме фокусирани върху двигателите", допълни Абитебул.

Друга от опциите, която обмислят в "Рено", е завръщането като отбор в най-популярната автомобилна надпревара чрез закупуването на "Торо росо". Слуховете за подобен ход се увеличиха през последната седмица.

"Това е фантастична възможност. Отборът иска да се утвърди в бъдеще в топ 5 на най-добрите конструктори във Формула 1 и да бъдем придобити от производител е точно стъпката, от която се нуждаем", заяви днес шефът на "Торо росо" Франц Тост.

През този сезон "Рено" доставя двигатели само на "Ред бул" и дъщерния тим на "биковете", след като "Кейтъръм" напусна шампионата, а "Лотус" премина към услугите на "Мерцедес".

dnevnik.bg