Себастиан Фетел постигна малко очаквана и много сладка победа в Гран При на Малайзия, втори кръг от сезон 2015 във Формула 1.

Големият хегемон в последната година Мерцедес в лицето на Люис Хамилтън и Нико Розберг бе считан за големия фаворит и на пистата Сепанг, но с великолепна тактика на Ферари и майсторска представяне от страна на четирикратния световен шампион, Фетел стигна до първата си победа за своя нов отбор в едва второто си участие за тима.

Фетел стартира втори между двата болида на Мерцедес, а ключови за успеха му се оказаха различната тактика със само две спирания, точният избор на гуми през цялото състезание и перфектно изчисленото влизане в бокса. За първи път от над една година Мерцедес бе затруднен максимално от друг отбор и в този случай Хамилтън и Розберг не бяха в състояние да отговорят. Рискът на Ферари пък се оправда, а Фетел демонстрира, че може да побеждава и с друг отбор освен Ред Бул. Така Ферари на практика съживи Формула 1 и демонстрира, че през този сезон Мерцедес няма да бъде непобедим отбор.

В крайна сметка Хамилтън завърши втори на 8 секунди зад победителя, а Розберг оформи топ 3 с пасив от 12 секунди. Съотборникът на Фетел Кими Райконен стигна до четвъртото място, въпреки че спука гума в самото начало на състезанието. Двата Уилямса на Валтери Ботас и Фелипе Маса финишираха съответно пети и шести. Страхотно се представиха младоците във Формула 1 Макс Верстапен и Карлос Сайнц, които донесоха седмо и осмо място за Рено. Топ 10 пък допълниха съотборниците в Ред Бул Данийл Квят и Даниел Рикиардо.

С второто си място Хамилтън запази лидерската позиция в генералното класиране с 43 точки. Фетел е втори само с 3 по-малко, а Розберг е трети с 33.

gong.bg