Великобритания се е отказала да изпраща футболни отбори на олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година, съобщиха медиите на Острова.

Поводът отново е неразбирателство между футболните централи на четирите страни в състава на Обединеното кралство - Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Ръководството на Футболната асоциация на англичаните е изпратила писма до колегите си, за да ги уведоми за решението, до което се стигна заради липса на консенсус между тях.

Световната централа ФИФА отдавна заяви, че всички четири нации могат да се включат в общ отбор, който да участва на олимпийските игри, но само ако всички са съгласни с това. Уелската асоциация обаче реагира остро и не пожела да участва в подобно начинание, въпреки че британската общност се състезава под общ флаг в игрите.

''От ФИФА категорично потвърдиха, че Великобритания може да има общ отбор, но само ако се постигне пълно разбирателство между засегнатите страни. Следователно на игрите в Рио няма да участват футболни отбори на британската общност - нито при мъжете, нито при жените", заяви вицепрезидентът на ФИФА и представител на Великобритания в централата Джим Бойс.

Британските национални отбори имаха подобни проблеми и при домакинската олимпиада в Лондон през 2012 година. Тогава трите федерации освен английската заявиха, че не искат да участват в общ отбор на Обединеното кралство, но нямат против Англия да играе под името Великобритания.

В крайна сметка петима футболисти на Уелс приеха повиквателни от Английската асоциация и в последния момент бе съставен мъжки футболен отбор, който никога не бе играл заедно. Той успя да прескочи груповата фаза, но още в първия елиминационен кръг бе отстранен от Южна Корея след изпълнение на дузпи.

dnevnik.bg