Бившият президент на Международната федерация по автомобилизъм (ФИА) Макс Моузли предупреди, че Формула 1 може да се срине заради управленския стил на Бърни Екълстоун и несправедливото разпределение на печалбата.

В навечерието на Гран при на Китай англичанинът призова за лимит на бюджетите на отборите. "Ако продължава така, Формула 1 ще загине", коментира той.

Моузли вижда три основни проблема - прекалената власт в ръцете на бившия му съратник Екълстоун, високите разходи на отборите и системата за разпределение на печалбата. "Когато един отбор разполага с пет пъти повече пари, това е все едно да има по-голям двигател. Това е нечестно", заяви Моузли.

Миналата година "Маруся" и "Кейтъръм" не завършиха сезона заради финансови проблеми, а сега отбори като "Заубер", "Лотус" и "Форс Индия" имат сходни притеснения. Той вижда като предупредителни сигнали за продукта намаляващите зрители в някои пазари, отсъствието на състезание в Германия и възможното оттегляне на "Рено".

Затова той препоръчва да се намалят бюджетите на отборите. "Това, което трябва да се направи, е парите от Бърни Екълстоун да се разпределят поравно между отборите, а те самите да не могат да харчат повече от това", коментира 74-годишният Моузли.

Всяка година Екълстоун дава на отборите 900 милиона долара, но по-голямата част отиват в силните отбори като "Мерцедес", "Ред бул" и "Ферари". Освен това Моузли смята, че е нарушен балансът на силите в управлението на Формула 1. През годините шампионатът все повече се изплъзва от контрола на ФИА. "Трябва да има равновесие между спорта и парите", каза той. 

dnevnik.bg