Легендата на световния футбол Диего Марадона е поредният футболен човек,  който открито нападна президента на ФИФА Сеп Блатер в навечерието на изборите за поста.

Аржентинецът определи шефа на световния футбол за "корумпиран", а след това изрази подкрепата си към кандидата за поста - йорданския принц Али бин ал Хюсеин.

"Мисля, че можем да го бием и няма да се поколебая да му кажа, че цикълът му приключи. Имаме много голям шанс да сритаме задника на Блатер", заяви бившият футболист.

Блатер се бори за пети пореден мандат начело на световната централа в конкуренцията на принца, португалската легенда Луиш Фиго и президента на Холандската футболна асоциация Михаел ван Прааг.

Президентът на ФИФА с всеки изминал ден си навлича все повече и повече негативи, а самата му предизборна кампания пострада от отказа му да участва в предизборен дебат, организиран съвместно от Би Би Си и "Скай".

Съгласието си са дали другите трима кандидати за поста, но условието им за участие било абсолютно всички кандидати да присъстват на дебата.

"Ако нищо не се промени това ще бъдат още четири загубени години по отношение на прозрачността и модернизацията," заяви Фиго.

Принц Али пък предупреди, че много от спонсорите на ФИФА могат да се отдръпнат, ако Блатер спечели още един мандат начело на централата.

В полза на опонентите на Блатер може да се окаже решението на ФИФА за зимно световно първенство в Катар през 2022 година. Редица професионални организации и футболни асоциации реагираха остро на безпрецедентното решение, което ще предизвика преструктуриране на провеждането на европейските футболни първенства, в които играят около 75% от играчите, участващи на световното.

dnevnik.bg