Руското спортно министерство получи зелена светлина да промени условията по договорите за строителството на стадионите за световното първенство по футбол през 2018 г.

Част от мерките за икономия на средства включва подмяната на доставяното от чужбина оборудване и материали с местно производство.

Спортният министър Виталий Мутко заяви, че ще се променят цената, времевата рамка и количеството работа по договорите, за да се оптимизират разходите, без да се провеждат нови търгове за нови изпълнители.

"Подписали сме държавни договори, които определят определени времеви граници за дизайна и строителството. Преди се изискваше да се провеждат нови търгове при промени в проектите. Сега получаваме определена свобода. Ще можем да коригираме сроковете без нови процедури", заяви Мутко, който е и председател на организационния комитет на световното първенство.

Властите смятат да заменят вносното оборудване и материали с руски алтернативи и да се опростят някои технологични решения по отношение на покривите на стадионите. Дизайнът на съоръженията също ще претърпи промени.

Руската рубла загуби почти една трета от стойността си спрямо долара от началото на 2014 г. и това увеличи значително бюджета за стадионите, където повечето материали и оборудване са внос.

"Трябва да се вместим в предвидените средства за строителството на всеки стадион. Трябва да вземем предвид икономическата ситуация. Трябва да оптимизираме решенията, като ограничим вноса на материали и оборудване. Това трябва да намали разходите ни", каза Мутко.

"Футболните стадиони се строят в рамките на комплекс от икономически условия като инфлация, оскъпяване на чуждата валута и увеличение на разходите за вносни стоки. Сега клиентите ще работят заедно с изпълнителите за оптимизация. Но подчертавам - сроковете за строителството няма да се променят", добави той.

Миналата седмица руското правителство обяви, че част от хотелите за световното първенство няма да бъдат построени като част от програмата за намаляване на разходите. 

dnevnik.bg