Българският тенисист Григор Димитров детронира шампиона Стан Вавринка в турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. Хасковлията постигна неочаквано лесна победа с 6:1, 6:2 срещу швейцареца и е на четвъртфинал.

Там го очаква среща с Роджър Федерер или Гаел Монфис.

Димитров имаше нужда от едва 56 минути, за да преодолее Вавринка. С успеха си той изравни резултата в прякото им съперничество на 2:2 победи. Българинът беше улеснен от забележителните 41 напредизвикани грешки на шампиона, който направи едва четири печеливши удара.

Мачът започна неочаквано леко за Димитров. Българинът се възползва от серията непредизвикани грешки на съперника си и след по-малко от десет минути поведе с 4:0. За това време Вавринка спечели едва три от 21 разигравания.

Поставен до стената, швейцарецът опита да промени коренно играта си. Разиграванията станаха по-оспорвани, но все пак Димитров стигна до нова възможност за пробив. Вавринка се защити и спечели първия си сервис-гейм за 1:4.

Последва много труден гейм за Димитров, но с доста усилия българинът се пребори за него и си отвори вратата за спечелването на първия сет. Това се случи веднага - деветият в схемата постигна третия си пробив.

Димитров влезе уверено и във втория сет и взе сервис-гейма си. Швейцарецът отговори с гейм на нула за 1:1. След това 23-годишният хасковлия поведе с 40:0, но допусна изравняване. Той все пак прояви настоятелност и решителност и си върна преднината. Тогава дойде ред на решителен пробив, който беше защитен и българинът поведе с 4:1.

Вавринка успя да намали, но не и да върне пробива и Димитров стигна до 5:2. Тогава дойде ред на петия пробив, с който хасковлията заслужи победата си.

dnevnik.bg