В сряда от 21.45 часа "Монако" ще посрещне "Ювентус" в реванша от четвъртфиналите на Шампионската лига. "Монегаските" запазват добри шансове да достигнат финалната четворка на турнира, след като загубиха първата среща с 0:1 след гол от спорна дузпа на Артуро Видал.

Освен възможността да участва в четвърти европейски полуфинал с трети различен отбор нападателят на френския вицешампион Димитър Бербатов ще преследва и рекорд за най-много попадения на български футболист в европейските клубни турнири.

Рекордът се държи от Христо Стоичков, който има 35 гола с екипите на ЦСКА, "Барселона" и "Парма". Бербатов, който е отбелязвал в Европа за ЦСКА, "Байер" (Леверкузен), "Тотнъм", "Манчестър юнайтед" и "Монако", има 34.

В тази връзка официалният сайт на УЕФА обърна специално внимание на Бербатов и на постиженията на българските футболисти в Европа.

Нападателят на "монегските" не е далеч от още едно рекордно постижение на Стоичков - за най-много голове в Шампионската лига (Купата на европейските шампиони). Носителят на "Златната топка" се е разписвал 18 пъти в най-силния клубен турнир, докато Бербатов има 15 гола.

В тази класация зад двамата са Цветан Йончев с 11, Емил Костадинов с десет и Димитър Марашлиев с осем. С по седем са Георги Аспарухов, Георги Иванов-Гонзо, Никола Котков, Панайот Панайотов, Никола Цанев и Петър Жеков.

Бербатов вече държи два от българските рекорди в Европа - за най-много мачове в Шампионската лига (61) и най-много мачове във всички европейски турнири (87). В статистиката са включени и мачовете от квалификационните кръгове.

По брой мачове в Шампионската лига (Купата на европейските шампиони) зад Бербатов са Стоичков с 37, Костадинов с 35, Борис Гаганелов с 30, Димитър Пенев и Спас Джевизов с по 29 и Аспарух Никодимов, Иван Зафиров и Владислав Стоянов с по 27.

По брой мачове във всички европейски турнири второто място се разделя от Стоичков и Елин Топузаков с по 71. Следват Стилиян Петров с 68, Христо Йовов с 65, Димитър Телкийски с 61, Станислав Ангелов с 59, Тодор Янчев с 55, Станислав Манолев с 53 и Костадинов с 52.

Прекалено малка е възможността Бербатов да постигне това, което единствено Стоичков и Костадинов сред българските футболисти са правили - да спечелят трофей в Европа.

Бившият играч на "Барселона" триумфира в Купата на европейските шампиони през 1992 г. и в Купата на носителите на купи през 1997 г. Костадинов пък е част от състава на "Байерн", който печели Купата на УЕФА през 1996 г. Той остава и единственият българин, вкарал гол във финал в Европа.

Бербатов има зад гърба си два финала в Шампионската лига, но така и не успя да вдигне трофея. През 2002 г. "Байер" загуби от "Реал" (Мадрид) с 1:2, а през 2009 г. "Манчестър юнайтед" отстъпи с 0:2 на "Барселона".

dnevnik.bg