Гръцката футболна федерация може да бъде изключена от всички международни състезания заради намеса на правителството, обявиха ФИФА и УЕФА. Причината е новият законопроект за борба с насилието по стадионите.

Само през този сезон гръцкото първенство беше прекъсвано три пъти заради инциденти с феновете. В тази връзка правителството изготви нов набор от регулации, които да намалят насилието по трибуните и проблемите с привържениците.

Сред предложенията за случаите на насилие са глоби между 10 000 евро и 25 милиона евро, отлагане или отмяна на спортни събития и дори забрана за участие в европейските клубни турнири.

ФИФА и УЕФА обаче имат много строги правила, които защитават независимостта на националните футболни федерации при управлението на собствените им дела и целят да не се допуска държавна намеса.

Световната и европейската централа изпратиха съвместно писмо до президента на Гръцката футболна федерация (ELO) Йоргос Барцокас, в което го предупреждават, че при приемане на закона "няма да имат друг избор, освен да се обърнат към съответните органи за незабавни санкции, включително изключване на ELO".

Новият закон ще бъде разгледан от Комисията по културните въпроси на 27 и 28 април, а на 4 и 5 май ще бъде обсъждан в парламента.

Заместник-министърът на образованието, културата и религиозните въпроси Ставрос Контонис разкритикува ФИФА и УЕФА, че не показват никакъв интерес да помогнат за разрешаването на проблемите с насилието по стадионите.

"Оказва се, че вместо това те търсят начини да обиждат гръцкия конституционен ред и гръцкия народ, и особено феновете на футбола в страната, които трябва да се примирят с настоящата ситуация на гниене и корупция - нещо, което правителството се опитва да преодолее", заяви той.

Контонис покани делегации на ФИФА и УЕФА да присъстват на обсъждането на законопроекта. "Надяваме се, че и двете федерации ще разберат сериозните проблеми и ще участват конструктивно и активно в процеса на консолидация, демократизация и прозрачност", каза още той.

dnevnik.bg