Ръководството на Българската федерация по вдигане на тежести ще опита да уреди среща с президента на международната федерация Тамаш Аян, научи "Дневник".

Целта е българските състезатели да бъдат оправдани по допинг скандала, при който 11 национали бяха хванати с анобола станозолол. Резултатите от лабораторията в Кьолн потвърдиха наличието на станозолол в хранителната добавка "Трайбест", използвана от националния отбор. Същите бяха и резултатите на друга германска лаборатория.

С този аргумент от българската федерация ще опитат да оправдаят щангистите.

Ако бъде договорена среща с Аян и ръководството на международната федерация, се очаква на нея да присъства и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. Той е готов да подкрепи състезателите, след като излязоха резултатите за замърсената хранителна добавка.

Кралев вече заяви, че националите са абсолютно невинни. "Няколко пъти дадох знаци в публичното пространство, че не бива да съдим щангистите толкова бързо, но когато години наред има рецидив в един спорт и една федерация се компрометира с взимането на стимуланти още от времето на социализма, виждате, че обществото е недоверчиво. В конкретния случай обаче се доказа, че нашите щангисти са абсолютно невинни", каза той.

dnevnik.bg