И двата български национални отбора се класираха на финал в продължаващото в София Балканско първенство по бейзбол, софтбол и софтбол за смесени отбори.

При дамите нашите отстъпиха в много оспорван мач с 8:9 пред Гърция и това нареди двата състава на първите две места, което означава, че утре, събота, те пак ще се срещнат, но вече във финала от 11 ч. на игрището на 73-то СОУ, за да определят шампиона по софтбол.

Националните ни бейзболисти записаха днес две победи - срещу Гърция и Румъния - и така продължават без загуба в турнира. С четири от четири възможни победи, те със сигурност са първи в предварителната фаза, но изчакват резултатите от други мачове, за да разберат съперника си във финала, който също е насрочен за утре, събота, но от 12 ч. на ст. "Октомври". Веднага след това ще започне и турнирът за смесени отбори, те ще определят носителя на титлата в неделя от 10 ч., след което е тържественото закриване на Балканиадата.

Първенството е първото в историята на Европа голямо състезание, което обединява двата спорта в рамките на един турнир. То е в подкрепа на избора на София за Европейска столица на спорта за 2018 година. Целта на организаторите е да допринесат за престижа на българската столица като град на активния и здравословен начин на живот, както и да затвърдят мястото на България като водеща сила в развитието на спортовете бейзбол и софтбол в Югоизточна Европа. /БГНЕС