Наградният фонд на тазгодишния "Уимбълдън" беше увеличен до рекордните в историята на тениса 26.75 млн. паунда (37.4 млн. евро). Сумата надвишава с около един милион евро досегашния рекорд, който беше поставен на US Open през 2014 г.

Участниците в 129-ото издание на най-стария турнир в света ще получат със 7% повече спрямо тези, които играха през миналата година в "Ол Ингланд клъб".

Само през последните четири години наградният фонд на "Уимбълдън" се е увеличил с 12.15 млн. паунда.

Бъдещите шампиони в индивидуалните турнири при мъжете и жените ще получат по 1.88 млн. паунда. Това е със 120 хил. паунда повече спрямо чековете, които взеха през 2014 г. Новак Джокович и Петра Квитова.

Увеличението в индивидуалните надпревари е 8%, в турнирите за мъжки, дамски и смесени двойки е с 5%, а в състезанието за тенисисти в инвалидни колички - с 28%.

"Уимбълдън", както и останалите турнири от Големия шлем, продължава тенденцията ежегодно да увеличава наградния си фонд. През тази година на Australian Open бяха раздадени 31 млн. евро, а участнциите в предстоящия "Ролан Гарос" ще си разпределят 28.02 млн. евро. Почти сигурно е, че през август US Open ще постави нов рекорд.

dnevnik.bg