Стюарт Бингам победи Джъд Тръмп със 17:16 в изключителен втори полуфинал на световното първенство по снукър. 38-годишният англичанин стигна за първи път в 20-годишната си професионална кариера до финал в "Крусибъл", където ще срещне шампиона от 2005 г. Шон Мърфи.

В рамките на 48-часа и максималния формат от 33 фрейма Бингам показа по-здрави нерви от 13-години по-младия си сънародник, въпреки че след последния удар в мача отстъпваше във всяка статистическа категория - вкарани точки, вкарани топки, ефективност на ударите и на дългите удари и сейфти играта.

Двубоят беше много оспорван, но Бингам водеше след всяка една от първите три сесии - 5:3, 9:7, 13:11. В последния сеанс от двубоя той поведе с 16:14 и се доближи само на един фрейм от победата. Тръмп обаче се пребори за изравняване на резултата след серии от 108 и 129 точки.

Решителният 33-и фрейм се превърна в страхотна игра на нерви и прекрасен сейфти снукър. След дълга позиционна игра Бингам откри резултата с фаул и серия от 12 точки. След това Тръмп вкара шест точки, но спря и съперникът му добави още 27 точки.

Последва още няколко минутна игра със сейфти удари, преди Бингам да направи гениален поант на горния борд и със серия от 19 точки да спечели инфарктния двубой. 

Дневник