Светлана Кузнецова победи миналогодишната шампионка Мария Шарапова и се класира за финала на турнира на червени кортове в Мадрид. 29-годишната рускиня се наложи убедително над година по-младата си сънародничка с 6:2, 6:4.

Кузнецова, която заема 29-ото място в световната ранглиста, имаше нужда от 89 минути, за да постигне пета победа в 13-ия си мач срещу Шарапова. Тя прекъсна серията от четири поредни загуби срещу сънародничката си и записа първи успех над нея от 2008 г.

Тенисистката от Санкт Петербург стигна финала в испанската столица за първи път в кариерата си, след като при предишните си шест участие не беше преминавала дори трети кръг. В битката за трофея тя ще срещне Серена Уилямс или Петра Квитова.

Кузнецова изигра страхотен първи сет срещу Шарапова, който спечели за 36 минути. Тя реализира два пробива - в третия и седмия гейм, и нито веднъж не беше изправена пред загуба на някое от своите подавания.

Шарапова стигна до първата си и единствена точка за пробив в третия гейм на втория сет, но я пропусна. След като успя да изравни за 2:2, Кузнецова на свой ред получи две поредни възможности да пробие и се възползва още от първата.

По-възрастната рускиня затвърди предимството си за 4:2. След това тя имаше три поредни възможности за втори пробив, но Шарапова се задържа в мача. Все пак при 5:4 и свой сервис Кузнецова приключи двубоя.

dnevnik.bg