Нико Розберг спечели Гран при на Испания във Формула 1. Германският състезател постигна убедително първата си победа за сезона.

Съотборникът му в "Мерцедес" и водач в класирането Люис Хамилтън завърши втори. Пилотите на "Ферари" този път не можаха да се противопоставят. Себастиан Фетел стигна до третото място.

Интересен се оказа спорът за четвъртата позиция, където завърши Валтери Ботас. Състезателят на "Уилямс" се справи с Кими Райконен от "Ферари". Другият пилот на "Уилямс" - Фелипе Маса, стана шести.

"Беше перфектен уикенд, много се радвам. Болидът беше перфектен. Най-накрая успях да направя силно състезание, което отдавна не ми се беше случвало", каза Розберг при награждаването си.

Триумфът на германеца продължи серията и вече девет поредни години различни пилоти стигат до победата в Испания.

От подиума Фетел призна превъзходството на "Мерцедес". Германецът заяви, че третото място е било най-доброто, до което е можел да стигне.
Първото европейско състезание в календара на Формула 1 за годината започна силно за Розберг. От челото той поведе колоната. Фетел от своя страна съумя да се пребори на старта с Хамилтън и изскочи втори.

Англичанинът пръв влезе в бокса още в 13-атаб обиколка. Тактиката му даде резултат и след третото минаване през бокса в 53-ата обиколка той излезе пред Фетел.

С бързи обиколки шампионът започна да намалява изоставането си от водача Розберг и дори попита доколко е възможно да притисне съотборника си. Обиколките до края обаче бяха прекалено малко, за да предприема рискове, и Хамилтън трябваше да се задоволи с второто място.

Англичанинът е начело със 111 точки, като преднината му пред Розберг е 20 точки. Следват Фетел и Райконен съответно с 80 и 52.

Следващият старт е в Монако след две седмици.

dnevnik.bg