ФИФА ще засили мерките в борбата срещу дискриминацията във футбола с нова антидискриминационна мониторингова система. Системата, която беше представена днес на стадион "Уембли" в Лондон, ще влезе в сила за квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г.

Идеята е на всеки един двубой да присъстват наблюдатели, които да следят и докладват за случаи на дискриминацията. Те ще бъдат координирани от ФИФА и ще работят в сътрудничество с организацията Fare Network, която от дълги години се занимава с тази дейност.

Целта на ФИФА е да бъде улеснена работата на реферите и делегатите по време на мачовете, както и на дисциплинарните органи с представяне на повече и по-подробни доказателства, които да доведат до потенциални наказания.

Като част от новата система за мониторинг, т.н. антидискриминационни наблюдатели, които ще бъдат специално обучени, ще бъдат изпращани на двубои, за които се смята, че има висок риск от расистки и друг вид дискриминационни прояви.

изпълнителният директор на Fare Network Пиара Поуар, полузащитникът на "Манчестър сити" Яя Туре и бившият рефер Хауърд Уеб. Туре е консултант на работната група на ФИФА за борба с дискриминацията, а Уеб е неин член.

"Много съм доволен да видя, че ФИФА взима сериозни и конкретни мерки, за да се спре това поведение, което е в разрез с духа нашия спорт". каза Туре.

Въвеждането на новата система точно за квалификациите и световното в Русия е свързано с проблемите с дискриминационното отношение в страната, за което самият Блатер изрази сериозни притеснение наскоро.

Според анализ на "Сова Център" между 2012 и 2014 г. е имало над 200 инцидента от подобен характер с руски фенове.

Освен политическите призиви за бойкот на мондиала в Русия, които ФИФА и УЕФА разктирикуваха, има и доста заради честите случаите на расизъм в страната и заради закона срещу гей пропагандата.

dnevnik.bg