ФИФА и УЕФА разследват дали има намеса на испанското правителство в решенията, касаещи местното първенство. Представители на двете организации са били на място, за да се запознаят със случващото се.

Испанската футболна федерация (RFEF) обяви на 6 май, че спира за неопределено време всички мачове в страната след 16 май заради противоречията с правителството около новия закон за колективна продажба на телевизионните права.

От правителството обявиха, че нямат намерение да променят нито дума в закона. Темата ще бъде обсъждана днес от конгреса, а в четвъртък предстои гласуване.

ФИФА и УЕФА не позволяват намеса на държавата във футбола. При нарушение местните отбори могат да бъдат извадени от международни състезания.

Испанската федерацията изрази недоволство, че ще получава само 4.55% от общите приходи от тв правата, както и че 1% от сумата е предвидена за други спортове, "нямащи нищо общо с футбола". Недоволството е свързано и с други промени във финансовите правила и най-вече отнасящите се за аматьорския футбол.

Според изчисленията при стачка на всички нива, включително Примера и Сегунда дивисион, ще бъдат засегнати 600 хиляди футболисти и 30 хиляди мача.

dnevnik.bg