Президентът на ФИФА Сеп Блатер е разследван от ФБР заради скандалния избор на Русия и Катар за домакини на световните първенства съответно през 2018 и 2022 година.

Това е причината швейцарецът да не е стъпвал в САЩ близо четири години, съобщава авторитетното английско издание The Guardian.

Федералното бюро се е свързало с швейцарските власти по повод раследването, а съдействие им оказва и бившия член на Изпълкома на световната централа Чък Блейзър.

Според информацията в медиите, Блейзър се е съгласил да помогне, след като е бил потърсен за обяснения по неплатени данъци, свързани с комисионните, които е получавал като генерален секретар на КОНКАКАФ. За да разпитат Блатер обаче, на властите им трябва съдебна заповед.

ФИФА се опита веднага да опровергае твърденията, че Блатер избягва визитите в Северна Америка и излезе с официално съобщение по темата. В него пише, че по време на поредния си мандат Блатер се е опитал да посети колкото се може повече от 209-те страни членки на световната централа.

"Информацията на ESPN, че Сеп Блатер избягва пътувания до САЩ заради предполагаемо разследване на ФБР са напълно невярни. ФИФА никога не получавала искания или запитвания от местните власти," се казва още в декларацията.

ESPN обаче веднага уточни, че ФБР никога не е изисквало съдействие от световната централа и води разследването самостоятелно. 

dnevnik.bg