Кристиано Роналдо спечели за втори пореден и общо четвърти път "Златната обувка", след като отбеляза 48 гола в Примера дивисион през изминалия сезон и събра 96 точки в класацията на голмайсторите в европейските футболни първенства.

Нападателят на "Реал" (Мадрид) изпревари с десет точки големия си съперник за индивидуалните отличия Лионел Меси, който завърши с 43 попадения.

По този начин португалският национал стана едноличен рекордьор по брой "Златни обувки". Досега разделяше първата позиция с Меси. През миналата година Роналдо вкара 31 гола и раздели голмайсторския приз на Европа с Луис Суарес, който тогава носеше екипа на "Ливърпул". Зад тях се нареди Меси с 28.

Сега третата позиция заема друг аржентински нападател - Серхио Агуеро. Голмайсторът на "Манчестър сити" беше най-резултатният играч във Висшата лига на Англия с 26 попадения. Джонатан Сориано от "Ред бул" (Залцбург) отбеляза 30 гола, но остава четвърти в крайното класиране, тъй като коефициентът на австрийското първенство е по-нисък.

Този сезон четирима от първите шестима в класацията за "Златната топка" се състезават в Примера дивисион. Освен обичайните заподозрени Роналдо и Меси там са Неймар и Антоан Гризман от "Атлетико" (Мадрид), които разделят петото място с по 22 гола. На седма позиция с по 42 точки са трима играчи - Джаксън Мартинес от "Порто", Хари Кейн от "Тотнъм" и Еран Захави от "Макаби" (Тел Авив). Първите двама вкараха по 21 гола през сезона, а израелецът - 28. Александър Лаказет от "Олимпик" (Лион) допълва първата десетка с 27 гола и 40.5 точки.

dnevnik.bg