Екипът на принц Али бин ал Хюсеин е отказал оферта за компромати и помощ в битката със Сеп Блатер за президентския пост във ФИФА.

Йорданският принц е сигнализирал правораздавателните органи за направения опит да му бъдат предложени данни за финансовото състояние на 79-годишния швейцарец. Той е бил потърсен от човек, който предлагал да му осигури десетки гласове за изборите в петък.

Принц Али обаче не е сигнализирал във ФИФА за евентуален опит за корупция и за използването на лична информация на Блатер, с която да бъде атакуван. "Администрацията на ФИФА не е информирана по този въпрос", се казва в съобщение до АП.

Попитан защо не е информирал етичната комисия ,от екипа на принца заявиха, че "не искат да направят нещо, което да повлияе на полицейското разследване".

"Целта ни не е да правим кампания от това, а да реагираме адекватно на опита да бъдем въвлечени в криминален случай", се казва в становище на екипа му.

Информацията за опита за пласиране на компромати дойде от компанията за корпоративно разследване Quest, която се ръководи от бившия лондонски комисар Джон Стивънс. Quest обяви, че работи за кампанията на принца и го предпазва от действия, които биха могли да нарушат честността на кампанията или принцът да бъде подведен от мръсни номера.

"През април с екипа на принц Али се свърза човек, който твърдеше, че може да осигури 47 гласа, като в добавка ни предлагаше очевидно незаконно придобита информация за финансовите действия на г-н Сеп Блатер", се казва в съобщението на Quest.

Братът на йорданския крал Абдула остана единственият конкурент на Блатер след оттеглянето на Луиш Фиго и Михаел ван Прааг.

dnevnik.bg