Швейцарската полиция е арестувала шестима високопоставени служители на ФИФА. Те са разследвани от правителството на САЩ за корупция.

Сред тях е и вицепрезидентът Джефри Уеб, твърди Би Би Си. Президентът Сеп Блатер не е арестуван. Според "Гардиън" арестите продължават и в други държави, като броят на задържаните е 15 души.

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения за пране на пари, изнудване и системни измами в последните 20 години. Предстои задържаните да бъдат екстрадирани в САЩ.

Обвинения ще бъдат повдигнати срещу бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър, чието име вече беше намесено в скандала за избора на Катар за домакин на световното през 2022 г. Другите разследвани са ръководители, свързани предимно с КОНКАКАФ - Еухенио Фигередо, Едуардо Ли, Хулио Роча, Рафаел Ескивел, Хосе Мария Марин и Николас Леос.

В официалното становище на швейцарските власти "тези лица са разследвани по подозрения за приемане на подкупи от началото на 90-те години на миналия век до сега".

Според разследващите става дума за подкупи и измами за над 100 млн. долара. Представители на ФИФА и служители на други, свързани организации, са получавали подкупи от представители на фирми за медийни и маркетингови права. "Смята се, че в замяна те са получавали медийните, маркетинговите и спонсорските права за турнири в Латинска Америка. Според властите в САЩ тези престъпления са договаряни и подготвяни в САЩ, а плащанията са ставали в американски банки", добавят швейцарските власти.

Акцията е проведена рано тази сутрин в хотел в Цюрих. Цивилно-облечени полицаи са взели ключове от стаи в хотела и са задържали разследваните, без да прилагат сила. Според разследващите злоупотребите са свързани с процедурите по избор на домакините на световни първенства, както и със сделките за продажба на маркетинговите и телевизионните права.

В последните месеци ФИФА беше засегната от скандалите и обвиненията за корупция. В основата останаха подозренията около избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г.

Сътресенията в организацията доведоха до оттеглянето на някои от водещите спонсори.

В средата на декември ръководителят на Етичната комисия на ФИФА Майкъл Гарсия подаде оставка в знак на протест срещу изопаченото представяне на резултатите от доклада му за корупцията. Федерацията беше поставена под натиск да представи пълния доклад за избора на Русия и Катар за домакините на следващите две световни първенства.

ФИФА има над 1.5 млрд. долара в резерв, което я превръща повече във финансов конгломерат, отколкото в спортна организация, пише "Ню Йорк таймс".

dnevnik.bg