Бившият президент на УЕФА Ленарт Йохансон призова да се отнеме домакинството на Русия и СП 2018 да се даде на Великобритания.

Изявлението си Йохансон направи по повод корупционния скандал във ФИФА. В Швейцария бяха арестувани 11 висши функционери от световната футболна организация, в Тринидад и Тобейго бе задържан бившия вицепрезидент на ФИФА Джак Уорнър.

По-късно Уорнър бе пуснат под гаранция в размер на 2,5 млн. долара. Според някои информации той сам се бил предал. Повечето от задържаните в Швейцария ще бъдат екстрадирани в САЩ, където ще бъдат съдени.

"Не съм изненадан от случващото се. Сеп Блатер положи всички усилия, за да си осигури преизбирането за президент на ФИФА. Жалко е, че най-голямата спортна организация в света се ръководи от такъв човек, коментира бившият шеф на УЕФА, самият той водил навремето политика на протекционизъм от типа "наши и ваши".

85-годишният Йохансон счита, че заради корупционния скандал, домакинството на СП 2018 и СП 2022 трябва да бъде час по-скоро преразгледано. "Трябва сериозно да се помисли дали СП 2018 трябва действително да се проведе в Русия, а СП 2022 - в Катар. Англия, например, не е била домакин на световно първенство от 1966 година". /БГНЕС