УЕФА мисли да се отдели от ФИФА и да създаде свой турнир, който да конкурира световното първенство, пише Telegraph. Целта е да се предизвикат промени във футбола, а президентът на международната федерация Сеп Блатер да бъде принуден да се оттегли.

Според плана европейско първенство ще се провежда на всеки две години, вместо на четири както е в момента. За участие ще бъдат поканени и водещи отбори от другите континенти.

Идеята била предложена от датчанина Алан Хансен, който е член на изпълнителния комитет на УЕФА. Тя е разгърната по време на заседанието на ръководството преди президентските избори във ФИФА в петък, на които Блатер получи пети мандат.

Повечето европейски федерации са притеснени от преизбирането на Блатер. "Трябва да видим как най-добре можем да използваме европейския мускул", каза тогава президентът на Футболната асоциация на Ирландия Джон Дилейни

Блатер заяви, че може да прости, но няма да забрави отношението на представителите на УЕФА към него. Той изтъкна, че като президент на ФИФА е президент на всички.

Сред европейските организации се говори за бойкот на световното в Русия през 2018 г. Според президента на Футболната асоциация на Англия Грег Дайк президентът на УЕФА Мишел Платини трябва да се покаже като водач и да обедини "десет големи държави" около идеята за бойкот. "В противен случай е безсмислено", каза Дайк.

По думите му Англия, Холандия и Германия със сигурност искат промяна.

dnevnik.bg