Футболната легенда Христо Стоичков заяви, че Франц Бекенбауер трябва да наследи Сеп Блатер на президентския пост на ФИФА.

Според бившия нападател, Марко ван Бастен също ще се справи, ако поеме наследството на Блатер. Другите, които българинът смята за достойни да стоят начело на световната централа са са Сунил Гулати, който е президент на футболната федерация на САЩ, Луиш Фиго и Йохан Кройф.От тримата фаворити на Стоичков единствено Фиго има претенции за президентския пост. Португалецът беше сред кандидатите за мястото при последните избори, но в последния момент се оттегли от борбата.

79-годишният Блатер подава оставка след 17 години управление, а новият шеф на футболната централа предстои на бъде избран след няколко месеца. Една от причините за оттеглянето е разразилият се корупционен скандал, който предизвика сериозни трусове във футболните среди.

Преди дни Блатер спечели изборите на конгреса на ФИФА и спечели пети мандат, след като единственият му съперник йорданския принц Али бин ал Хюсеин се оттегли. Изобрите за нов президент ще се проведат в периода между  декември и март.

dnevnik.bg