България победи Куба с 3:1 (18:25, 25:20, 26:24, 25:23) и записа трети пореден успех в Световната лига по волейбол. Въпреки че селекционерът Пламен Константинов заложи на резервни състезатели, това не попречи на националите да спечелят и второто си гостуване в Хавана.

С успеха българският отбор се изкачи на второто място в група С с осем точки - с шест по-малко от канадския, който обаче е изиграл два мача повече. Независимо от крайното класиране възпитаниците на Константинов ще играят във финалната четворка на Втора група като домакини.

В днешния мач треньорът стартира с Георги Манчев като разпределител, Данаил Милушев на диагонала, Красимир Георгиев и Мартин Палийски бяха центрове, а Николай Пенчев и Станислав Петков - посрещачи. Либеро игра Владислав Иванов.

Българските волейболисти спечелиха първите три точки в мача, но при първата техническа пауза вече бяха догонващи - 7:8. При втората кубинците водеха с три точки - 16:13, а грешките на гостите позволиха на домакините да отворят солидна разлика в края на гейма и да го спечелят убедително с 25:18.

Във втория гейм Милушев се разигра в атака и на сервис, а Манчев зареди блокада след блокада срещу нападението на кубинците. Българите поведоха с 8:6 преди първата техническа пауза, а при втората вече имаха пет точки аванс.

Разликата достигна седем точки при 14:21, след което кубинците влязоха в силна серия и съкратиха пасива си до три точки - 19:22. Все пак гостите не допуснаха да се стигне до обрат и изравниха геймовете.

Третата част беше много равностойна. В началото резултатът се движеше точка за точка, а кубинците първи взеха по-голямо предимство при 16:12. Българските волейболисти съкратиха до 16:17, но домакините след това се откъснаха с три при 22:19.

Геймът изглеждаше обречен, но със силен начален удар на влезлия като резерва Тодор Скримов и Милушев резултатът беше изравнен при 23:23. Българите спасиха геймбол при 23:24, след което измъкнаха третата част с блокади на Манчев и Палийски.

В по-голямата част от четвъртия гейм гостите водеха в резултата. Най-голямата разлика дойде при 16:11, но кубинците направиха обрат и дори поведоха с две точки при 22:20. Благодарение на поредната блокада на Манчев България успя да изравни бързо за 22:22, а след това и да приключи двубоя, без да се стига до тайбрек.

Милушев беше най-резултатен за победителите с 18 точки, а Станислав Петков добави 14. Георги Манчев направи страхотен мач и се отличи с 11 точки, включително осем блокади. Георгиев записа 10 точки и четири блокади.

"Беше много интензивен мач. Всеки от двата отбора можеше да спечели, но ние бяхме по-концентрирани. Може би затова надделяхме", коментира Константинов след двубоя.

Следващите два мача на българския отбор са на 13 и 12 юни в Канада. 

dnevnik.bg