Седемчленна делегация на Българската федерация по вдигане на тежести заминава тази вечер за Полша, съобщи официалният сайт на централата wfbulgaria.com.

В сряда, на 10 юни, по време на световното младежко първенство във Вроцлав е насрочено "изслушването" по случая с българските щангисти, в чиито проби беше установено наличието на анаболния стероид станозолол.

Спортният министър Красен Кралев прие днес президента на БФВТ Неделчо Колев и двамата обсъдиха последните обстоятелства около казуса и българската позиция по случая. Министър Кралев пожелал успех на делегацията на заседанието във Вроцлав и изразил надежда за позитивно решение от страна на международната федерация.

Българският олимпийски комитет също е предприел мерки, с които да подпомогне БФВТ и МФВТ за пълното разкриване на истината и обстоятелствата около случая, както и за безпристрастното отсъждане при взимането на крайното решение.

"За първи път ние имаме истината много скоро след инцидента и тя насочва разследването извън щангистите, треньора и федерацията. Държавата и българските институции ни оневиниха, надявам се и международната централа да приеме аргументите от независимите тестове в лабораториите и да се убеди, че станахме жертва на чужда небрежност", каза преди заминаването Неделчо Колев.

В състава на българската делегация са президентът на БФВТ Неделчо Колев, генералният секретар Борислав Гидиков, треньорът Иван Иванов, докторът на тима Иван Иванов, щангистът Иван Марков, адвокатът на федерацията Борис Колев и преводачка.

Изслушването е в сряда, но малко вероятно е МФВТ веднага да обяви решението. По-скоро това ще стане по-късно през годината. 

dnevnik.bg