Електронно писмо от 2007 г. показва, че президентът на ФИФА Сеп Блатер и тогавашният президент на Южна Африка Табо Мбеки са "обсъждали" 10-те милиона долара, които днес се смятат като част от корупционна схема за купуване на гласове при избора на домакин на световното първенство през 2010 г.

Южноафриканският "Сънди Таймс" пише, че с имейла генералният секретар на ФИФА Жером Валке пита правителството на Южна Африка кога ще бъдат платени 10-те милиона.

Сумата, както стана ясно миналата седмица, е била предназначена за Карибския регион. Според Южна Африка парите са били предназначени за африканската диаспора там. Според разследването на корупционния скандал във ФИФА - за купуване на гласове.

В имейла Валке пише, че тези 10 милиона долара са определени на базата на разговорите между ФИФА и правителството на Южна Африка, а също така между "нашия президент (Блатер) и президента Табо Мбеки".

Американското разследване на корупцията във ФИФА показва, че парите са отишли при Джак Уорнър, тогава ръководител на футбола на Карибите. Според разследващите те са били предназначени за купуването на гласа му и на други двама ръководители във ФИФА при избора на домакин на световното.

До момента и ФИФА, и Южна Африка отричат участие в корупционна схема. Преди седмица Блатер подаде оставка като президент на световната футболна организация.

dnevnik.bg