Христо Стоичков определи ФИФА като най-голямата мафия в световен мащаб и приветства арестите на висши функционери след разследването на ФБР в САЩ.

Той изнесе лекция на тема "Предсезонната подготовка" за треньорите от опреснителния курс за лиценз "УЕФА Про".

"Аз съм казал още през 1994 г., че това е най-голямата мафия, която съществува в спорта. Не може хора, които са по 20-30 години във ФИФА и УЕФА да бъдат постоянно там. Може да сменяме футболисти и може да сменяме треньори, а те седят с едни и същи костюми от 20 години", заяви той пред камерите на Канал 3 и БНТ.

"Какво промениха в световния футбол? Какво промениха за доброто на футболистите? Някога допитаха ли се до нас Или е много лесно. Да седне там и да пътува. Това е една мафия. Да се надяваме рано или късно всички, които са там да ги няма", заяви Христо Стоичков.

"Няма шанс никакъв тази мафия да бъде разбита. По какъв начин, като са хванали седем човека, а другите 137 да речем са там? Как ще допуснат Фиго или някой друг да стане президент на ФИФА, като Блатер има над 130 гласа регламентирани", добави той.

Стоичков се изказа остро и за президента на УЕФА Мишел Платини, който се смята за един от вероятните кандидати за президент на ФИФА.

"Мишел Платини не може да промени нищо, защото той също е в тази голяма каша. Той и синът му, там където са завъртяни всичките. Излязоха хора и казаха, че през 1998 г. световното първенство във Франция е било регламентирано. Кой беше отговорник за световното през 1998? Нали този същият прословут футболист Мишел Платини отговаряше за световното първенство", каза бившият национален селекционер.

"Той нищо не може да промени. Него го интересува само как да направи повече мачове – Шампионска лига и Лига Европа. Да има повече отбори и да има повече пари от телевизионни права. Оня ден го видях на една снимка – бая е напълнял. Не е от работа", каза той.

Стоичков заяви, че от загубата на националния отбор от Турция не трябва да се правят трагедии. Той смята, че отборът още има шанс да се класира за европейското първенство във Франция.

"С оглед на това, което показаха онзи ден, този отбор ще направи всичко възможно да играе добре и да победи. Имаме шансове за класиране. Има някакви минимални шансове, но докато има трябва да се подпомагат", каза той.

"Това са футболистите на националния отбор. Който ги вика, който изпраща повиквателни, да мисли как да играе. Да се надяваме, че Ивайло няма да уплаши от това, че е загубил един приятелски мач с 0:4. Да му даде увереност, че това, което се е случило в Турция е един инцидент", добави той.

По темата за ЦСКА добави само: "Маями ми е добре".

dnevnik.bg