Мирослав Кирчев завърши четвърти на 1000 метра едноместен каяк на европейските игри в Баку.

25-годишният българин се размина с медала в коронната си дисциплина, след като финишира на 0.38 сек. от третата позиция.

Кирчев, който преодоля дистанцията за 3:29.248 минути, се движеше трети преди последните 250 метра. Петкратният световен шампион Макс Хоф обаче направи страхотен финален спринт и се придвижи от шестата позиция до златния медал.

Германецът финишира за 3:28.205 минути, като изпревари португалеца Фернандо Пимента (+0.116 сек.) и датчанина Рене Холтен Пулсен (+0.658 сек.).

"Много ме е яд. Толкова малко не достигна, за да бъда сред медалистите. Тръгнах добре и бях в челото. Имаше един пасаж, в който коридорът ми минаваше през пасаж водорасли, по принцип те се чистят непрекъснато от организаторите, но въпреки това са много във водата и бързо на места я затлачват. Това малко ме разконцентрира, въпреки че сигурно и съперниците са имали подобни проблеми", каза Кирчев след състезанието.

"На финала бях се фокусирал върху последните си усилия и някак не забелязах атаката на португалеца и норвежеца встрани от мен. Състезанието в Баку беше много силно. Всички световни асове бяха на линия, отсъстваха само един канадец и един австралиец", допълни българинът.

Той ще участва днес и в квалификациите на 200 метра едноместен каяк. "На 200 метра не съм с големи очаквания, по-силната ми дисциплина е 1000 метра. Сега насочвам внимание към световното през август, на което ще се разпределят и квотите за олимпиадата в Рио. Първите седем ще бъдат с директна виза за Бразилия", обясни Кирчев.

dnevnik.bg