УЕФА откри дисциплинарно дело срещу Хърватския футболен съюз за прояви на расизъм по време на европейската квалификация срещу Италия.

Мачът се игра на в петък в Сплит и завърши при резултат 1:1, но големият скандал около мача бе предизвикан от пречупен кръст, изобразен на тревата на терена на стадион "Полюд", който бе празен заради наказание на домакините.

Свастиката обаче можеше да се види и от телевизионните зрители, а щабът на италианците е сезирал делегатите на мача, въпреки че на почивката работници на стадиона изчистиха изображението от терена.

Наказанието за мач без публика на Хърватия бе вследствие на расистките прояви на запалянковците на тима и използване на пиротехника по време на квалификационния мач срещу Норвегия на 28 март.

УЕФА също така започна дела и срещу федерациите на Сверна Ирландия и Румъния за мача на 3 юни в Белфаст, завършил при резултат 1:1. Северноирландците може да бъдат наказани за хвърлени запалителни предмети, а румънците - за забранени плакати и безредици по трибуните.

Дело има и срещу федерацията на Босна и Херцеговина за мача на 12 юни срещу Израел. Босненците са обвинявани в расистко поведение на запалянковците и хвърляне на ракети.

dnevnik.bg