Женската борба донесе два медала в днешния четвърти ден на европейските игри в Баку. Елица Янкова спечели сребро в категория до 48 килограма, а Евелина Николова завоюва бронз в категория до 55 килограма.

С това българският актив вече е три отличия, след като в събота Даниел Александров взе бронз в класическата борба при 80-килограмовите.

20-годишната Янкова имаше шанс да донесе първа титла на България в Азербайджан, но във финала не успя да се противопостави на представителката на домакините Мария Стадник. Четирикратната европейска шампионка и двукратна олимпийска медалистка се наложи убедително с 12:1 технически точки.

Преди това младата българка, която е световна шампионка при девойките за 2013 г., победи последователно испанката Еухения Бустабад, германката Якелин Шелин и рускинята Брик Исламова.

В изключително драматичен мач за бронзовите медали 22-годишната Николова победи Ирина Ологонова от Русия. Двубоят завърши 8:8, но българката грабна отличието, тъй като последна направи технически точки.

Рускинята поведе с 8:2 след първите три минути, но в заключителните секунди на втората част Николова стигна до равенство. Съдиите дадоха една точка на Ологонова, с което резултатът стана 9:8. Българският щаб обаче обжалва успешно и точката беше анулирана.

Преди това в хода на надпреварата Николова стартира със загуба в осминафиналите от полякинята Катарина Кравчик, но беше изтеглена в репешажите, където се наложи над французойката Матилде Ривиер, за да стигне до мача за бронза.

Титлата в тази категория беше спечелена от София Матсон от Швеция, която победи Кравчик във финала. Вторият бронз отиде при Наталия Синишин от Азербайджан.

По-късно за бронзов медал в категория до 60 килограма ще се бори и Тайбе Юсеин. Нейна съперничка ще е Оксана Гергел от Украйна.

Единствената българка, която днес се качи на тепиха и не стигна до мач за медалите, беше Джанан Манолова в категория до 69 килограма. Манолова загуби от украинката Махиния Стадник, а след това репешажите отстъпи на австрийката Мартина Кюнц.

dnevnik.bg