"Мишлен" подаде заявка да доставя гуми за Формула 1 от 2017 г. с желанието гумите да станат по-големи и по-издръжливи.

Френският производител се включи в търга за нов договор, въпреки че настоящият доставчик "Пирели" се смята за фаворит.

"Предстои да видим дали ще бъдем избрани. Искаме да бъдем последователни в нашите предложения и да дадем възможността на отборите и пилотите да изберат гума, която ще пасва на всеки и всеки от тях ще може максимално добре да изяви", заяви директорът на "Мишлен моторспорт" Паскал Куасон.

Пилотите периодично се оплакват, че настоящите правила ги принуждават да следят за бързо изразходващите ресурса си гуми и да намаляват скоростта, за да пестят гориво.

"Мишлен" се оттегли от Формула 1 през 2006 г. - година след фиаското в Гран при на САЩ, когато стартираха само шест коли. Всички болиди с "Мишлен" отказаха участие поради опасения за сигурността.

Оттогава Формула 1 има само един доставчик на гуми. "Пирели" замени "Бриджстоун" през 2011 г.

Куасон заяви, че компанията му предпочита конкуренцията, но технологичното предизвикателство ще дойде от самите правила.

"Когато на Льо Ман е забранено да сменяш гуми и да зареждаш при едно и също спиране, отборите имат нужда от гуми, с които да изкарат няколко стинта. Така че и без конкуренти пак си предизвикан в техническо отношение от изискванията на клиентите ти", каза той.

"Искаме това да се случи във Формула 1. Ако има няколко доставчика ще е перфектно. Ако е само един, тогава преминаването към 18-инчовите гуми и липсата на необходимост от смяна на всеки десет обиколки е едно доста приятно техническо предизвикателство за всички нас", каза той.

gong.bg