Най-добрата българска състезателка по борба Станка Златевa се съмнява дали все още може да печели медали от големи първенства и все повече мисли за отказване. Тя заяви, че иска да бъда най-добрата, но има някакъв проблем с нагласата по време на състезания.

Снощи петкратната световна шампионка и двукратна олимпийска вицешампионка се прибра в България от европейските игри в Баку. В Азербайджан тя загуби с туш още в първия си мач от съперничка, която наскоро победи на турнира "Дан Колов".

"Изводът е, че не излязох психически настроена. Грешката е изцяло моя. Не можах да се мобилизирам. Излязох и не знаех за какво излизам. Не знам защо. Исках на тези първи европейски олимпийски игри да се представя достойно. Това е достоен форум", каза Златева.

"Наистина исках да дам всичко от себе си, но няма как един спортист да е на постоянно ниво. Много фаворити загубиха, аз също. Просто вече на такива големи форуми явно не съм човекът", допълни 32-годишната състезателка. 

Златева беше много критична към себе си. "Вече свикнах да губя. Или вече остарях, време е да се отказвам. Не знам. Сигурно ще издържа една година, но след две-три загуби виждаш, че нещата не са, както трябва да са. Май остарях и за ядосване."

"Аз се сърдя сама на себе си, защото знам, че сама съм си виновна. Има нещо, което ми пречи на състезанията. Аз съм длъжна като спортист да разбера какво е това и защо не мога да се мобилизирам. С повечето съпернички съм се хващала на тренировки и не са ми взимали точка. На състезание не се получава. Това е жалка история", допълни тя.

Златева се подготвяше с личния си треньор Симеон Щерев в Азербайджан. По думите й условията са били отлични, но не се е чувствал добре. "Там подготовката е много добре, имам партньори. Но в България се чувствам най-добре психически. На турнира "Дан Колов" се борех добре, но се готвех в България. Аз не обичам да съм друго място и когато ми се налага, просто рухвам психически явно."

"Много взех да греша вече. Дано да не прекаля и да ме намразят хората. Наистина дадох всичко от себе си, но като не се получава, какво мога да направя? Искам да съм най-добрата, но това е спорт. Всеки отива с тази цел", каза още Златева.

dnevnik.bg