Женският национален отбор на България загуби от последния в групата Хърватия с 1:3 (23:25, 23:25, 25:15, 23:25) в четвъртия си мач от волейболния турнир на европейските игри в Баку.

Възпитаничките на Драган Нешич допуснаха второ поредно и общо трето поражение, което ги отдалечи значително от четвъртфиналите.

В момента отборът заема даващата право на участие в директните елиминации четвърта позиция с четири точки. Една точка по-малко, но и мач по-малко има Русия. Хърватия е последна с три точки, след като до този момент имаше едва един спечелен гейм.

Сърбия вече си гарантира място в следващата фаза с три победи в първите си три мача и актив от девет точки. Холандия имат шест точки, а Германия - пет. В другите два мача от четвъртия кръг, които са по-късно днес, играят Сърбия срещу Холандия и Русия срещу Германия.

В последния кръг България се изправи срещу Холандия, Русия - срещу Сърбия, а Хърватия - срещу Германия. Българските волейболистки имаха чудесна възможност да спечелят поне една точка днес, но пропиляха аванс от 21:17 в четвъртия гейм и не успяха да стигнат до тайбрек.

Те влязоха лошо в мача и още преди първата техническа пауза бяха натрупали пасив от пет точки. При второто техническо прекъсване разликата се увеличи - 10:16. Постепенно българките намериха ритъма си и дори успяха да обърнат резултата при 21:20, но въпреки това загубиха първия гейм с 23:25.

Във втория гейм хърватките отново бяха по-често напред в резултата, но българките успяваха да ги застигат. Слабото посрещане и грешките в заключителните моменти обаче доведоха до загуба и на втората част.

Едва в третия гейм българките показаха своя потенциал, категорично надиграха съперничките и спечелиха убедително с 25:15.

Те пренесоха добрата си игра в четвъртата част и изглеждаше, че ще стигна до тайбрек, след като поддържаха аванс от четири точки до 21:17. Последва обаче срив, който позволи на хърватките да обърнат гейма и да вземат три точки от този мач.

Емилия Николова беше най-резултатна за България с 20 точки, а Елица Василева и Христина Русева добавиха съответно 18 и 17 точки. И трите обаче завършиха с около 40% ефективност в атака. Освен това посрещането на тима не беше на ниво - 28% отлично и 43% добро. 

dnevnik.bg