Японската футболна федерация е превела 1.5 милиона долара на членове на КОНМЕБОЛ, за да бъдат осигурени гласовете на страните от Южна Америка при избора за домакин на световното първенство през 2002 г., твърди испанският вестник AS.

Гласуването се проведе през 1996 г. и беше спечелено от съвместната кандидатура на Япония и Южна Корея.

Според анонимен източник на AS, работил 15 години във футболна конфедерация на Южна Америка, парите са били преведени в сметките на роднини на тогавашния президент Николас Леос, генералния секретар Едуардо де Лука и отговорничката за връзката с ФИФА Зорана Данис.

Твърди се, че Леос е получил 1.2 млн. долара по сметка на съпругата му Мария Клеменсия Перес. Ди Лука бил получил 200 хил. долара, а Данис - 100 хил. долара. Два превода са били направени по сметки в Northern Trust International Bank в Ню Йорк, а един - по сметка в "Ситибанк" в Ню Джърси.

Според източника на AS Леос е трябвало да разпредели парите на десетте федерации, които членуват в КОНМЕБОЛ, но той е отклонил средствата към лична сметка в клон на Banco do Brasil в столицата на родината му Парагвай - Асунсион.

78-годишният Леос беше президент на КОНКАКАФ между 1986 и 2013 г., а от 1998 до 2013 г. беше член на изпълнителния комитет на ФИФА и вицепрезидент на световната футболна централа.

Той беше един от деветимата футболни ръководители, за които американските власти издадоха заповед за арест в навечерието на конгреса на ФИФА. 

В момента Лаос е под домашен арест в Парагвай и очаква да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден по обвинения в корупция, подкупи, измами и пране на пари. 

dnevnik.bg