Българският национален отбор по волейбол допусна тежка загуба от Аржентина с 0:3 (19:25, 19:25, 16:25) в осмия си мач от Световната лига. Тимът, воден от Пламен Константинов, записа трето поражение от началото на турнира и първо срещу този съперник.

Двубоят продължи едва 72 минути, а Аржентина доминираше от началото до края. Във всеки един от трите гейма домакините взимаха комфортен аванс още преди първата техническа пауза, след което без проблем го увеличаваха.

Българите допускаха много грешки, а особено не вървеше играта в нападение на Данаил Милушев и Николай Пенчев. За два гейма на полето диагоналът реализира само две от 11-те си атаки. Пенчев, който игра в първия и третия гейм, остана с три точки от 12 атаки.

Тодор Скримов беше най-резултатен в българския отбор с девет точки при 70% успеваемост в атака. Мартин Палийски, който се появи в третия гейм, беше втори по резултатност с пет точки, а четири добави Мирослав Градинаров.

За Аржентина Хосе Луис Гонсалес реализира 11 точки, Максимилиано Гауна и Себастиан Соле добавиха по девет, а с осем завърши Хавиер Филарди.

След тази загуба България отстъпи второто място в група С, въпреки че има една победа повече от Аржентина. Националите са с 12 точки, а аржентинците - с 13. Канада е начело в групата с 22, но и два изиграни мача повече.

Крайното класиране в групата не е от значение за България, тъй като страната е домакин на финалите на втора дивизия. Те ще се проведат на 10 и 11 юли във Варна.

Гостуването в Аржентина беше последното за България в Световната лига. Следващите два мача са срещу Куба във Варна на 27 и 28 юни. На 4 и 5 юли, отново във Варна, са домакинствата срещу Аржентина. 

dnevnik.bg