Българският национален отбор по волейбол победи с 3:1 (24:26, 25:19, 25:17, 25:20) Турция в четвъртфинал от европейските олимпийски игри в Баку. Воденият от Николай Желязков състав допусна колебания, но се представи достатъчно добре, за да преодолее съперника си.

Съперник на България в полуфиналите ще е Полша, който се наложи с 3:0 срещу Словакия. Срещата със световните шампиони ще е в петък.

Националите започнаха тромаво мача. Още до десетата точка те направиха пет грешки на начален удар и позволиха на Турция да дръпне. Геймът вървеше трудно, като съперникът поддържаше преднината си и стигна до 21:17.

В края България успя да изравни при 24:24, но след това изпусна гейма.

От втория гейм националите показаха съвсем различно лице. Началният удар се подобри и това доведе до четири директни точки, а процентите в посрещане също скочиха. Българите започнаха да правят разлика, която стигна до седем точки при 21:14, и въпреки лекото отпускане в края нямаха проблем да изравнят.

Капитанът Тодор Алексиев и съотборниците му държаха инициативата и в третата част, за да спечелят гейма с 25:17. В нея успеваемостта в атака достигна впечатляващите 78%. Увереният ход се пренесе и в следващата част. В нея България поведе с 16:11, когато съперникът влезе в серия и изравни за 17:17.

Важен ход се оказа включването на Добромир Добрев, който направи поредица добри начални удари, а Николай Николов няколко пъти спря съперника с блокада. Със стабилна игра българските състезатели направиха 25:20 и спечелиха срещата.

Алексиев стана най-резултатен с 18 точки, а Николов и Валентин Братоев добавиха по 13.

dnevnik.bg