Шампионът от "Тур дьо Франс" за 2013 г. Крис Фрум е пропуснал допинг тест по-рано през тази година. Това се е случило, докато британският колоездач е бил на почивка в Италия. Проверяващите обаче не са получили достъп до състезателя от служителите на хотела, където той е бил отседнал.

"Слязохме за закуска и персоналът ни каза, че допинг ченгетата са били тук, но политиката им била да не допускат никого да притеснява клиентите им. Това беше изключително разочароващо", каза 30-годишният Фрум пред BBC.

Колоездачът е подал молба пропуснатият тест да не бъде включван в досието му, но обжалването е било неуспешно. Той все пак заяви, че поема отговорност за случилото се.

"Проверяващите са дошли в 7.00 часа сутринта и служителите в хотела са им отказали достъп до стаята им. Освен това не са им разрешили да се обадят на телефона в стаята. Трябваше да бъда по-активен и да информирам хотела, че има възможност да бъда тестван. Със сигурност съм си научил урока от този случай", каза още Фрум.

"Спортистът винаги трябва да носи отговорността да се увери, че е на разположение за допинг проверки", допълни британецът, който сподели още, че при спечелването на "Тур дьо Франс" е бил тестван 30 пъти в рамките на три седмици.

Според правилата до наказание може да се стигне при три пропуснати допинг теста в рамките на 12 месеца. От антидопинговата комисия на Великобритания не са пожелали да коментират случая с Фрум, съобщи BBC. 

dnevnik.bg