През последните години холандският футболен клуб "Аякс" е станал подвластен на търговските интереси на легендата Йохан Кройф, твърди вестник De Volkskrant. Изданието посочва в свой репортаж, че трикратният носител на "Златната топка" е продавал на чуждестранни клубове тайните на детско-юношеската школа на тима от Амстердам.

Бившият играч и треньор на "Аякс" и "Барселона" разработи преди години "План Кройф", чиято цел е да превърне амстердамци във водещ клуб в Европа въз основа на индивидуалното обучение на всички играчи в школата.

Според De Volkskrant обаче "План Кройф" не служи само за интересите на клуба, а е от полза и за личния бизнес на 68-годишния холандец. Собственият капитал на компаниите му се е удвоил до над 5 милиона евро между 2011 и 2013 г.

Твърди се, че през 2012 г. Кройф е продал плановете на детско-юношеската школа на "Аякс" на "Чивас" (Гуадалахара). Той беше назначен за съветник на най-успешния мексикански клуб с идеята да работи три години, но само девет месеца по-късно споразумението беше прекратено.

Собственикът на "Чивас" Хорхе Вергара бил сключил сделка с дъщерята на Кройф с надеждата футболистите от школата на мексиканския тим да бъдат сред най-добрите в света. Тимът от Гуадалахара е отказал да разкрие колко пари е платил на Кройг, пише още De Volkskrant.

Наскоро надзорният съвет на "Аякс" назначи за съветник Чеу ла Линг, който е довереник на Кройф. 59-годишният Ла Линг е бил натоварен със задачата да гарантира за по-нататъшното прилагане на "План Кройф", тъй като спортният директор Марк Овермарс и помощник треньорът Денис Бергкамп "били отцепници и не го изпълнявали правилно".  

dnevnik.bg