Американският спринтьор Джъстин Гатлин даде най-доброто време за сезона на 200 метра, след като спечели титлата на американския национален шампионат за 19.57 секунди.

С този резултат Гатлин подобри своето лично постижение от 19.68 секунди, което постави по-рано тази година в състезание от Диамантената лига. Това прави американеца петия най-бърз човек на планетата в тази дисциплина, като преди него са само Йохан Блейк, Майкъл Джонсън, Уолтър Дикс и световният рекордьор с 19.19 секунди Юсейн Болт.

Гатлин се превърна в основния конкурент на Болт преди началото на световното първенство по лека атлетика в Пекин, което започва на 22 август. Американецът държи и най-доброто време на 100 метра за сезона - 9.74 секунди и по всичко си личи, че битката за златните медали в китайската столица ще е между него и ямаеца.

Американският спринтьор бе уличен в употреба на допинг през 2010 година и изтърпя четиригодишно наказание преди да се завърне на пистата, което още хвърля сянка върху последните му постижения. "Исках да изляза и за направя заявление и точно това се случи. Това беше едно от най-добрите състезания в живота ми," коментира Гатлин след победата си. 

dnevnik.bg