Принцът на Йордания Али бин ал Хюсейн е фаворит на букмейкърите за нов президент на ФИФА. Шансовете на 39-годишния Ал Хюсейн да наследи Сеп Блатер са оценени с коефициенти между 2.10 и 2.25 в големите букмейкърски къщи.

Принцът на Йордания беше единственият конкурент на швейцареца по време на изборите през май. Той получи подкрепата на повечето страни от Европа, но не успя да попречи на Блатер да спечели пети мандат начело на световната футболна централа.

Само четири дни след преизбирането си обаче президентът на ФИФА свика извънреден конгрес, на който ще има нови избори. Очаква се той да се проведе през декември или в началото на 2016 г.

Блатер обяви, че няма да се кандидатира отново, и затова в почти всички букмейкърски къщи за него не се предлага залог. "Уилям Хил" обаче дава доста големи шансове на 79-годишния швейцарец да запази поста си. Коефициентът му е 4.50, което го поставя на трето място.

Букмейкърите поставят президента на УЕФА Мишел Платини под №2 сред фаворитите за наследник на Блатер. Залози за него се приемат при коефициенти между 2.50 и 3.25. В SkyBet и Bet365 е 3.00.

Президентът на Олимпийския съвет на Азия шейх Ахмад ал Сабах е трети в списъка на Bet365. Шансовете на емира на Кувейт са оценени с коефициент 7.00.

Следват отказалият се от вицепрезидентския пост във ФИФА и бивш изпълнителен директор на "Манчестър юнайтед" Дейвид Гил с коефициент 11.00, един от настоящите вицепрезиденти на ФИФА Чунг Монг-Джун от Южна Корея с 13.00 и бившият португалски национал Луиш Фиго с 15.00.

В списъка е и загатналият намерения да се кандидатира за президент на ФИФА Диего Марадона, но шансовете му не са оценени високо - между 34.00 и 51.00. PaddyPower пък предлага коефициент 101.00 за сър Алекс Фъргюсън.

dnevnik.bg