Григор Димитров претърпя пета поредна загуба от французина Ришар Гаске, а днешната му костваше отпадане от "Уимбълдън" още в третия кръг. Той подари по един пробив във всеки от трите сета за поражението с 3:6, 4:6, 4:6.

С това българското участие на тенис турнира в Лондон приключи безславно, след като още в началото отпаднаха Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева. Димитров не успя да защити точките си от миналата година, когато стигна до полуфинал.

Поставеният под номер 11 в схемата Димитров беше далеч от играта си от предния мач, а увереността му беше наранена още в първия сервис гейм в мача. Той така и не успя да намери своя ритъм, допусна множество непредизвикани грешки, докато Гаске правеше основните неща в тениса без да е изключителен. Основното оръжие на 29-годишния французин беше да се играе непрекъснато на форхенда на хасковлията. Дори и сервисът му не беше нищо необичайно. 

Димитров завърши със значително повече печеливши удари (36 срещу 21), но и почти двойно повече непредизвикани грешки (24 срещу 13). И ако българинът търсеше агресивната си игра и не я намери прецизно, Гаске държеше мача под контрол с точните отигравания в правилните моменти. Статистиката отчете, че французинът е реализирал три от четири възможности за пробив, докато българинът нито една от пет.

Димитров започна неуверено и допусна пробив още в първия си сервис гейм. След като изоставаше през цялото време, той приключи нещата с двойна грешка.

Все пак при 2:4 Димитров имаше възможност три пъти да върне пробива, но ги пропусна. Гаске задържа преднината до края и се възползва при първата от трите възможности за спечелването на сета.

Във втория сет при 3:2 Димитров пропусна отново да пробие съперника, който игра неубедително на начален удар и дори направи две двойни грешки. Ретурът на Димитров отсъстваше изцяло и той така и не стигна до търсения пробив, въпреки че имаше две възможности.

В следващия гейм се поддаде на разочарованието и направи три поредни грешки, с което даде три възможности на Гаске за пробив. Французинът не правеше практически нищо особено, но българинът му помагаше с неубедителната си игра. Гаске се възползва от втората точка за пробив, когато се оказа достатъчно бърз за скъсената топка на Григор.

В третия сет историята практически се повтори. Гаске поведе с 3:2 с пробив от първата си възможност. В един завързан сервис гейм на Димитров, българинът излезе на мрежата и предположи, че ударът от форхенд на французина ще излезе в аут. Топката обаче намери крайната линия.

Както и в предишните сетове Гаске спокойно взимаше своето сервиране и се доближаваше безпроблемно до победата. Той пропусна три мачбола при 5:4, след това издържа теста на българина с игра на мрежата. Четвъртият мачбол също беше неутрализиран, но последваха два удара в мрежата от бекхенд.

Дневник