Шампионът от 2013 г. Крис Фрум затвърди впечатленията, че се намира в най-добра форма в началото на "Тур дьо Франс" и увеличи аванса си пред останалите фаворити Алберто Контадор, Винченцо Нибали и Найро Кинтана след третия етап.

Колоездачът на "Скай" финишира втори в 159.5-километровата отсечка между Антверпен и Юи и облече жълтата фланелка на лидер в състезанието.

Днешният етап имаше равнинна първа част и хълмиста втора, като завършваше на кратко, но изключително стръмно изкачване - 1.3 километра при среден наклон 9.6% и част с 25% наклон, което с прибавянето на бонификациите доведе до разлики в челото.

Испанецът Хоаким Родригес спечели етапа с време 3.26:54 часа. Той използва най-стръмния сектор, за да направи мощна атака, с която се откъсна пред всички. Фрум не успя да го настигне, но се доближи до него със солидно темпо и двамата финишираха с равно време.

Благодарение на бонификациите шампионът от 2013 г. облече жълтата фланелка само с една секунда аванс пред Тони Мартин.

Досегашният лидер Фабиан Канчелара беше част от много сериозно падане около 60 километра преди финала, в което бяха още над 30 състезатели. То се случи при много висока скорост в момент, когато основната група опитваше да застигне откъсването на Кот де Бохисо. Оказа се, че има и второ падане.

Спортният директор на "Тур дьо Франс" Кристиан Прюдом взе решение да спре временно състезанието, което пък доведе до голямо объркване. Част от колоездачите искаха да продължат да карат и трябваше доста време, преди ситуацията да се успокои.

След 25 минутна пауза състезанието беше подновено и до финала в основната група нямаше проблеми. Доста от състезатели, които получиха травми, нямаше как да поддържат темпото и изостанаха сериозно. Някои пък прекратиха участието си в обиколката.

Преди стръмното финално изкачване лидерите заеха челните места, а големият губещ от мощната атака на Родригес се оказа Алберто Контадор. Двукратният шампион изпадна в криза в последните 400 метра и финишира на 18 секунди зад Родригес и Фрум.

Испанският колоездач на "Саксо Тинкоф", който опитва да стане един от малкото състезатели с победи в "Тур дьо Франс" и "Джиро Д'Италия", вече има пасив от 36 секунди спрямо Фрум.

Нибали и Кинтана финишираха на 11 секунди от лидерите в днешния етап, но вчера загубиха много време в етапа със силен страничен вятър, и вече изостават от жълтата фланелка съответно с 1:38 мин. и 1:56 мин.

Утре предстои най-дългият етап в тура - 223.5 километра, който освен това ще бъде по създаващите изключително много проблеми на колоездачите павета.

dnevnik.bg