БТК чрез марката си "Виваком" ще стане спонсор на футболния "Левски" с обща сума 6 милиона лева след натиск на Делян Пеевски и Александър Сталийски.

Това твърди мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в текст, публикуван на личния му сайт със заглавие: "Относно "изводите" от доклада на Извънредната парламентарна комисия и още нещо".

"Да описвам ли как в името на обществения интерес се управлява "Виваком" от братя Велчеви? Или е необходимо да изяснявам защо компанията смени спонсорирания отбор с новия фаворит на тандема Пеевски - Сталийски? Да, трудно му е на безхарактерния Атанас Добрев, генерален директор на "Виваком", да откаже исканото спонсорство от 6 млн. лева, така необходими за бюджета на синия отбор", се казва в изявлението.

Докато КТБ беше действаща, а БТК попадаше в орбитата на Василев, телекомуникационната компания спонсорираше "Ботев" (Пловдив). Сега компанията е под контрола на ВТБ, чиито представители в България са братята Милен и Георги Велчеви. От една седмица се говори усилено, че "Виваком" ще се появи на фланелките на "Левски".

С това си изявление Цветан Василев официализира съмненията около новите собственици на "Левски". Смята се, че Александър Сталийски от близкия до Бойко Борисов кръг "Котараците" е представляван от Иво Тонев. А адвокат Александър Ангелов е определян като представителя на депутата от ДПС Делян Пеевски, въпреки че самият той отрича. Двамата притежават 2/3 от акциите на синия клуб след оттеглянето на Тодор Батков.

Цветан Василев припомня и историята как фирмата "Билдинг ризорт" отпусна 1 милион лева на кипърската офшорка "Дигерасо лимитид" за закупуване на акции от дела на Батков още през 2011 г. "Билдинг ризорт" има всички характерни черти на фирмите-бушони на КТБ, а Василев се пита дали тази сума не е изчистена от доскорошни близки негови хора, които след рухването на банката се отрекоха.

"В същото време същият този син отбор дължи на приписваната ми фирма "Билдинг ризорт" повече от 1 милион лева чрез фирма, регистрирана от адвоката със съмнителна репутация, а вече и "собственик" на "Левски", Александър Ангелов. Не изключвам услужливият и крадлив доносник (Бисер) Лазов вече да ги е обезпечил с някоя цесия и да са чисти като ангели", пише в изявлението на Василев.

За въпросните 1 милион лева се предполага, че са използвани от Пеевски за придобиването на контрола в "Левски", въпреки че до последно Батков твърдеше, че офшорката е негова. Бисер Лазов пък беше дясната ръка на Василев в КТБ, но след фалита на банката се обърна срещу него.

dnevnik.bg