"Тинкоф Саксо" записа първа етапна победа в тазгодишния Тур дьо Франс, след като полякът Рафал Майка спечели 11-ия етап от По до Котерет (188 км).

Майка, за който това е трети успех при участията си в тура, атакува на легендарната височина Кол дьо Турмале в Пиренеите и стигна необезпокояван на финала с преднина от 57 секунди пред ирландеца Дан Мартин. Трети пристигна германецът Емануел Бухман на 1:23 минути след поляка.

Успехът на Майка е частично утешение за несгодите на "Тинкоф Саксо", в чийто редици е Алберто Контадор. Испанецът практически загуби шанс за краен успех в състезанието, след като изостана на над четири минути след вчерашния десети етап, когато Крис Фрум направи убийствена разлика.

Собственикът на отбора Олег Тинкоф изрази увереност в победата далече преди края и заяви, че тя трябва да бъде посветена на Иван Басо, който беше диагностициран с рак на тестисите. Днес италианският ветеран е преминала успешно операция. Премахнат изцяло е левият му тестис и се очаква утре да бъде изписан.

Разкъсванията на Турмале не доведоха до размествания в битката за челните места в генералното класиране. Крис Фрум от "Скай" продължава да е убедителен лидер, след като пристигна с група от десет души на повече от пет минути от победителя.

В генералното класиране той е следван на 2:52 минути от Тиджей ван Гардерен и на 2:09 от Найро Кинтана. Алехандро Валверде слезе под 4 минути и продължава да е четвъртки.

В началото на етапа се откъсна група от седем колоездачи, а по-късно със самостоятелна езда към тях се присъедини и Дан Мартин. На първата голяма височина Кол д'Аспен премина група от петима, която имаше преднина от над шест минути.

Вече на Турмале, където е и най-високата точка на тазгодишната обиколка, Майка атакува и не получи отговор от останалите, а постепенно се получиха разкъсвания. Дан Мартин също атакува към края на височината, за да си осигури второто място в етапа.

Утре предстои най-тежкият етап от 102-ото издание на Обиколката на Франция.

dnevnik.bg