Дали морето в Лига Европа е до колене, ще разберат днес два от трите български участници в турнира "Берое" и "Черно море".

След като "Литекс" глътна вода още в първия квалификационен кръг преди седмица, сега двата тима ще се изправят срещу по-именити и вероятно по-класни съперници.

"Берое", който вече премина едно стъпало в турнира, ще е домакин на десеткратния шампион на Дания и бивш участник в Шампионската лига "Брьондби", а носителят на купата на България "Черно море" ще играе с беларуския "Динамо" (Минск) на "Лудогорец арена" в Разград. И двата мача започват в 20 часа.

И двамата български треньори видимо осъзнават, че изпитанието ще бъде сериозно.

"Знаем какви са силните им страни и мисля, че ни очаква много тежък мач, няма за какво да си правим илюзии. Няма кой да им позволи да ни подценят, такова им е мисленето. Тактически играят много грамотно, но за нас ще бъде важно да играем без капка страх", заяви треньорът на "Берое" Петър Хубчев.

"Футболистите на "Брьондби" са не само здрави физически, но и играят технично. Ние трябва да отвърнем на здравата и мъжка игра, иначе няма да ни се получи", добави той.

Датчаните се справиха убедително срещу непретенциозен съперник от Сан Марино в предния кръг. Сега ще дойдат без бившия защитник на "Ливърпул" Даниел Агер, който ще се готви за мача от първенството срещу "Орхус". Полузащитникът Томас Каленберг ще пропусне и двата мача със старозагорци.

В последните години славата на клуба обаче поизбледня. Последния сезон стана трети в Дания и вероятно затова букмейкърите са дали относително равни шансове на двата отбора, като коефициентът в Sportingbet за успех на българския отбор е 2.05, а за датчаните 2.65.

"Шансовете на двата отбора са равностойни. "Берое "е по-опитен отбор. Очакват ни два равностойни мача. Няма да има доминация на един от двата отбора. Предимството в сблъсъка зависи от резултата в първия мач. Ако "Берое" ни убие, реваншът няма да има значение", заяви треньорът на датчаните Томас Франк.

В Разград треньорът на "Черно море" Никола Спасов беше предпазлив в изказванията си преди мача с "Динамо". "Момчетата са готови, но до каква степен... При всички положения не и на 100 процента. Психически сме добре и има настроение, самочувствие. Ще се види след мача каква е и физическата ни подготовка. "Динамо" е добър, добре окомплектован отбор. Имат силни футболисти и са обиграни. Играят със самочувствие. Чакам един тежък мач", каза Спасов.

Според букмейкърите "Динамо" е фаворит с коефициент 2.45. За победа на варненци коефициентът е 2.70, а равенството се оценява на 3.15.

Старши треньорът на беларуския тим Вук Рашович селектира група от 20 футболисти за гостуването. В групата попадна и Олег Веретило, който няма да играе срещу варненци заради наказание от миналия сезон.

"Може да се каже, че сме фаворити, но трябва да докажем превъзходството си на терена. Длъжни сме да направим всичко възможно, за да се класираме за следващия кръг. Най-важното е да покажем по време на двубоя всичко, което сме отработвали на тренировките. Трябва да се постараем да направим зрелищен и успешен мач", коментира Рашович, който е бивш футболист на "Славия" от края на 90-те години на миналия век.

dnevnik.bg