Франция и Сърбия се класираха за финалите в Световната лига по волейбол. Двата отбора спечелиха с по 3:2 съответно срещу Полша и САЩ.

Полуфиналите се развиха по сходен начин - Франция и Сърбия повеждаха с по 2:0, допускаха изравняване, но триумфираха в тайбрека.

Това е първият изцяло европейски финал в Световната лига от 15 години. През 2000 г. Италия победи с 3:2 Русия. От тогава насам или Бразилия, или САЩ бяха финалисти.

Финалният турнир в Рио де Жанейро е един от най-оспорваните през последните години. В двете групи отборите завършиха с победа и загуба. Това оправдано създаде очаквания за вълнуващи полуфинали.

Французите спечелиха оспорвани два гейма с по 25:23 срещу Полша. Световните шампиони отговориха подобаващо с 25:19 и 25:22, за да изравнят. В тайбрека започна надлъгване, което в крайна сметка завърши в полза на водения от Лоран Тили отбор при 17:15.

Двата отбора завършиха със сходни показатели в отделните елементи. Най-резултатен за победителите стана Рузие с 25 точки, а Ървин Нгапет с 19. За поляците Бартош Курек направи 28.

Сърбите продължиха силния си ход под ръководството на новия селекционер Никола Гърбич. Те спечелиха с 3:2 (25:23, 25:21, 25:27, 20:25, 15:12) срещу САЩ.

След загубените първи два гейма дойде ред на много вълнуваща трета част. В нея сърбите падаха с 6:8, след което спечелиха шест последователни точки. Съперникът им обаче изравни и започна гонене в резултата. Накрая американците излязоха победители, което им даде увереност, за да изравнят.

В тайбрека обаче Сърбия отново заигра добре и съумя да спечели. Принос за това направиха и американците с многото си грешки - общо 34 срещу 20 в мача.

Финалът е в неделя в 16.30 ч. българско време.

dnevnik.bg